Перейти до вмісту

Архітектор – головний будівельник

                                                            Шановні випускники ліцеїв!

   В попередніх публікаціях у Facebook (початок від 29.03; 04.04; 10.04; 15.04.2024 року) надруковані розповіді про вибір майбутньої професії. Сьогодні поведемо мову про професію АРХІТЕКТОР.
   Архітектор (в перекладі з грецького – головний будівельник, архітектор) – професія відповідальна, в повному розумінні цього слова. Від роботи архітектора залежить багато чого: в яких будинках житимуть люди, як будуть побудовані міста, чи правильно будуть прокладені дороги, як будуть виглядати квартири і приміщення для роботи. Є думки, що в професії архітектора більше відповідальності, ніж в професії медика, адже помилки архітектора буде видно іншим людям навіть через багато років.
    За змістом діяльність архітектора цікава і захоплююча, що дає колосальні можливості залишити свій слід в історії конкретного міста, будинку або будівлі, створити шедевр архітектурної творчості, відтворити будь-яку архітектурну реліквію. Сучасний архітектор розробляє проєкти будівлі у вигляді креслень або макета, за якими конструктор виконує розрахунки, а виконроб здійснює будівництво. Від архітектора залежить ідея і концепція споруджуваного об’єкта, тому професія архітектора – це ще й творча професія, яка вимагає як розвиненої фантазії та образного мислення, так і копіткої праці.
    Провідна діяльність архітектора – створення художнього образу і втілення його на ватмані або в комп’ютерній програмі. Це може бути міська забудова, промислова будівля, міст, ландшафт, дорога і т.д.. Також архітектори перетворюють задуми замовників в реальні і технічні  принципи реалізації цих вимог.
    Архітектори, поряд з власне самим проєктуванням, можуть здійснювати авторський контроль над веденням будівельних та оздоблювальних робіт, займатися підбором будівельних та оздоблювальних матеріалів, меблів, техніки, розрахунком робіт, складанням кошторисів. 
    Найчастіше представники даної професії працюють в приміщеннях. Архітектор досить самостійний у своїй діяльності і може приймати власні рішення в рамках поставлених завдань, хоча при цьому він обмежений реалістичними і практичними вимогами тієї чи іншої розробки, державними стандартами і будівельними нормами. І, звичайно ж, в умови праці архітекторів можуть входити виїзди на місця будівництва передбачуваних об’єктів, а також участь в здачі та прийманні побудованих об’єктів.
   Отримати кваліфікацію молодший бакалавр за спеціальністю «Архітектура та містобудування» за ОПП «Архітектурне проєктування та внутрішній інтер’єр» можна у ВСП «Фаховий коледж будівництва, архітектури та дизайну Поліського національного університету».
    Продовжуємо публікації у Facebook історій успіху випускників коледжу, які після його закінчення досягли значних результатів праці у сфері будівництва, архітектури, інших галузей та громадській роботі.

                                                                 Владислав Ксюковський, завідуючий музеєм,
                                                                 директор коледжу у період 1988-2022 років

   КОТЮК РОМАН ВАЛЕНТИНОВИЧ, 1970 року народження, у 1990 році закінчив Житомирський будівельний технікум, здобув кваліфікацію техніка-архітектора за спеціальністю «Архітектура». У 1996 році закінчив Полтавський державний технічний університет ім. Юрія Кондратюка, здобув кваліфікацію архітектор за спеціальністю «Архітектура».
   З 1996 по 2000 роки працював архітектором в ТОВ «Портал». З 2000 року – директор ТОВ «Творча архітектурна майстерні «АРХ-студіо», а з 2009 року по цей час – директор ТОВ «Творча архітектурна майстерня «АРХІГРАД». Серед реалізованих об’єктів в м.Житомир: дитячий оздоровчий центр по вул. Цюрупи, 100-б в; торговельно – офісний центр по вул. Бородія, 60-а; книгарня – кафе по вул. Чорновола, 8; кафе «Плюс Кава» по вул. Київській, 10; клініка «Зір» по вул. Ціолковського; реабілітаційного центру за адресою; проїзд Шпаковський, 15. Центр дозвілля по вул. К.Маркса, 68 в м.Коростишев. Багатоквартирні житлові будинки по вул. Шевченко, 70а в м.Коростень та багато інших об’єктів.
   Котюк Р.В. член Національної спілки архітекторів України, голова правління Житомирської обласної організації Національної спілки архітекторів України. Голова Державної екзаменаційної комісії спеціальності Архітектура та містобудування за ОПП Архітектурне проєктування та внутрішній інтер’єр в ВСП «Фаховий коледж будівництва, архітектури та дизайну Поліського національного університету».

   УМІНСЬКА ВАЛЕНТИНА СТАНІСЛАВІВНА, 1969 року народження. У 1988 році закінчила Житомирський будівельний технікум за спеціальністю «Архітектура» і отримала кваліфікацію технік – архітектор. У 1995 році за заочною формою навчання закінчила Полтавський технічний університет, здобула кваліфікацію інженер-будівельник за спеціальністю «Промислове та цивільне будівництво».
   У 1988 році розпочала трудову діяльність за направленням у архітектурно-планувальному бюро Головного управління архітектури і містобудування Чернігівської обласної адміністрації.
   З 1996 року працює в органах місцевої державної влади: головним архітектором Коростишівського району, а з 2006 року в Департаменті регіонального розвитку Житомирської обласної державної адміністрації на посаді начальника відділу містобудування, архітектури та містобудівного кадастру. Робота пов’язана з виконанням завдань забезпечення державної політики в галузі містобудування та архітектури, зокрема, планування і забудови територій, функціонування системи містобудівного кадастру Житомирської області.
   Голова Державної екзаменаційної комісії спеціальності «Архітектура та містобудування» за ОПП «Опорядження будівель і споруд та будівельний дизайн» у ВСП «Фаховий коледж БАД Поліського національного університету».

ГОРДІЙЧУК МАКСИМ ВОЛОДИМИРОВИЧ, 1992 року народження, у 2012 році закінчив Будівельний коледж Житомирського національного агроекологічного університету, здобув кваліфікацію техніка-будівельника за спеціальністю «Архітектурне проєктування та внутрішній інтер’єр». У 2014 році закінчив Вінницький національний технічний університет, здобув кваліфікацію бакалавра з будівництва за спеціальністю «Будівництво». У 2015 році закінчив Вінницький національний технічний університет, здобув кваліфікацію інженер-будівельник за спеціальністю «Промислове та цивільне будівництво». У 2020 році закінчив Відокремлений структурний підрозділ «Інститут інноваційної освіти Київського національного університету будівництва і архітектури», здобув кваліфікацію архітектор за спеціальністю «Архітектура та містобудування».
З 2012 по 2016 роки працював інженером-будівельником у Приватному багатопрофільному малому підприємстві «БУДМОНТАЖСЕРВІС», м. Вінниця. З 2019 року – провідний дизайнер Студії дизайну та декору DD-studio у м. Вінниця. У 2020 році – провідний архітектор UBPR (Укрбудпроєктреставрація), м. Вінниця.
З 2018 року дотепер – директор ФОП « Гордійчук М. В.», працює у приватному секторі, розробляючи проєкти житлових та громадських будинків в Україні, Чехії, Ізраїлі та ін. Також розробляв ряд проєктів з благоустрою для Києва, Жмеринки, Карловарського краю. Захоплений архітектурою та краєзнавством. Реалізував грант з 3д-реконструкції зруйнованих пам’яток Житомирщини.

П’ЯТНИЦЬКИЙ ВЛОДИМИР БРОНІСЛАВОВИЧ, 1957 року народження, у 1976 році закінчив Житомирський будівельний технікум, здобув кваліфікацію техніка-архітектора за спеціальністю «Архітектура». У 1983 році закінчив Новосибірський інженерно-будівельний інститут, здобув кваліфікацію архітектор за спеціальністю «Архітектура».
З 1976 по 1983 роки працював: техніком-архітектором, архітектором, керівником групи, головним архітектором проєктів «Новосибіргражданпроєкт». З 1993 по 2001 роки – виконроб, начальник виробництва Міжгосподарського підприємства «Полісся» Олевського району. З 2001 по 2012 роки – начальник відділу, головний архітектор Олевського району. З 2012 року по цей час –головний архітектор м.Олевськ та Олевської ОТГ.
Брав участь у розробленні у м.Олевськ: генерального плану, пам’ятник воїнам-афганцям, Героям Чорнобиля, воїнам загиблих у Другій світовій війні, Магдибурському праву, Бульвару афганців, реконструкції Соборної площі, скверу по вул.Свято-Миколаївській, церков у м.Олевськ, селах Кам’янка та Тепениця. Генеральних планів у селах Варваріка та Соснівка і інших об’єктів соціального та житлового призначень.
З 1993 року член Національної спілки архітекторів України.

   ЛИСАК МАРІЯ ВІКТОРІВНА, 1990 року народження, у 2010 році закінчила Будівельний технікум Житомирського національного агроекологічного університету, здобула кваліфікацію техніка-архітектора за спеціальністю «Архітектура». У 2013 році закінчила Київський національний університет будівництва і архітектури, здобула кваліфікацію інженер-містобудівник за спеціальністю «Містобудування».
   З 2010 по 2012 роки працювала архітектором у ПП «Ідеал Центр».
З 2012 року по цей час – директор ТОВ «ДД СТУДІО ПЛЮС». Товариство займається проєктуванням і будівництвом житлових та комерційних об’єктів.
Голова Державної екзаменаційної комісії спеціальності «Архітектура та будівництво» за ОПП «Опорядження будівель і споруд та будівельний дизайн» у ВСП «Фаховий коледж БАД Поліського національного університету».

КОСТРУБА МИХАЙЛО ВАСИЛЬОВИЧ, 1984 року народження, у 2005 році закінчив Будівельний технікум Державного агроекологічного університету, здобув кваліфікацію техніка-будівельника за спеціальністю «Будівництво та експлуатація будівель і споруд». У 2008 році закінчив Чернігівський державний інститут економіки і управління, здобув кваліфікацію менеджер-економіст за спеціальністю «Менеджмент організацій».
З 2005 по 2017 роки працював на посадах: заступником начальника відділу містобудування та архітектури-начальником державного архітектурно-будівельного контролю; начальником відділу регіонального розвитку, містобудування та архітектури; заступником Брусилівської РДА.З 2017 по 2021 роки-начальник відділу містобудування, архітектури та земельних відносин Брусилівської селищної ради. З 2021 по 2022 роки – головний спеціаліст відділу містобудування та архітектури Чабанівської селищної ради Фастівського району Київської області. З 2022 року по цей час –заступник селищного голови з соціальної політики та гуманітарних питань Чабанівської селищної ради.
З 2015 року член Національної спілки архітекторів України.

МОРГОЄВА ОЛЬГА ЮРІЇВНА, 1985 року народження, у 2004 р. закінчила Будівельний технікум ДАУ, здобула кваліфікацію техніка-архітектора за спеціальністю «Архітектура будівель і споруд». У 2008 р. закінчила Полтавський національний технічний університет ім. Юрія Кондратюка, здобула кваліфікацію бакалавра будівництва за спеціальністю «Будівництво», а у 2009році тут же здобула кваліфікацію інженера-будівельника за спеціальністю «Міське будівництво та господарство» .
З 2005 по 2008 роки працювала на посаді архітектора в комунальному підприємстві «Архітектура».
З 2008 року по цей час – директор ПП «Домобуд-ВС», має кваліфікаційні сертифікати «Архітектурне об’ємне проєктування» та «Розроблення містобудівної документації».
Підприємство займається діяльністю у сфері архітектури. Проведено виготовлення детальних планів території для підприємств: Аграрна компанія “Ерідон”, виробник котельного обладнання “Bent Iron”, виробник електроніки Кромберг енд Шуберт Україна ЖУ та інших. 

   ФЕДИК НІНА ВОЛОДИМИРІВНА, 1965 року народження, у 1985 році закінчила Житомирський будівельний технікум, здобула кваліфікацію техніка-архітектора за спеціальністю «Архітектура».
   З 1985 по 1988 роки працювала інженером-інспектором державного архітектурно-будівельного контролю Добровеличківського райвиконкому Кіровоградської області. З 1988 по 2002 роки – інспектор відділу кадрів Пересувної механізованої дорожньо-будівельної організації. З 2002 по 2020 роки –провідний, головний спеціаліст Андрушівської райради Житомирської області.    З 2020 по цей час – головний спеціаліст відділу комунальної власності, містобудування та архітектури Андрушівської міської територіальної громади.

   КЛИМЕНКО НІНА ПЕТРІВНА, 1958 року народження, у 1973 році закінчила Житомирський будівельний технікум, здобула кваліфікацію технік-архітектор за спеціальністю «Архітектура». У 1990 році закінчила Полтавський інженерно-будівельний інститут, здобула кваліфікацію – інженер-будівельник за спеціальністю «Сільськогосподарське будівництво».
   З 1977 по 1979 роки працювала інженером технічного бюро Снятинського райвиконкому Івано-Франківської області. З 1979 по 1980 роки працювала інженером-інспектором Держархбудконтролю Бердичівського райвиконкому Житомирської області. З 1980 по 2015 роки – головний архітектор Бердичівського району.
   З 2015 по 2020 роки -директор районного малого комунального ремонтно-експлуатаційного підприємства Бердичівської районної ради. За проєктом, розробленим підприємством, під її керівництвом, збудовано оздоровчий табір “Березовий гай”, завершено “заморожену” газифікацію сіл Мирославка, Малосілка, Демчин та інше.
   У 2002 році обрана головою райкому профспілки працівників держустанов Бердичівського району.
   Нагороджена нагрудним знаком “Почесний працівник будівництва та архітектури”

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *