Перейти до вмісту

Мінна небезпека та вибухонебезпечні предмети

В грудні 2023 року в коледжі відбулися зустрічі студентів та викладачів з представниками Товариства Червоного Хреста України в Житомирській області. Темою лекцій була «Мінна небезпека та вибухонебезпечні предмети». Всі відвідувачі лекцій багато нового дізналися про правила поводження з вибухонебезпечними предметами.

⚠️ Мінування – це один із найнебезпечніших наслідків війни. А Україна через повномасштабне вторгнення стала однією із найзамінованіших країн у світі.

Вкотре нагадуємо про високу мінну небезпеку на деокупованих територіях та там, де велися активні бойові дії, особливо, поки її не оглянуть сапери та піротехніки. 

Найпоширеніші види вибухонебезпечних предметів:

🔴 міни-розтяжки 

Зазвичай розтяжка – це тоненький дріт, який малопомітний, але при зачепленні якого ініціюється пристрій, що призведе до вибуху. Їх можуть застосовувати на доріжках у лісі чи парку, біля вхідних дверей у будинок, самому будинку тощо. Крім того, «розтяжки» та інші вибухонебезпечні предмети активно використовують біля місць ведення бойових дій чи військових позицій. 

🔴 міни-пастки або «міни-сюрпризи»

Це будь-який пристрій або матеріал, створений надавати шкоду. Він спрацьовує раптово, коли людина торкається чи наближається до нешкідливого, на перший погляд, предмета. Характерними ознаками мін пасток є невеликий розмір. 

У разі виявлення підозрілого предмета не треба панікувати та в жодному разі не можна чіпати його, а треба повідомити про знахідку в ДСНС України або Національна поліція України, зателефонувавши за номером 101 чи 102.

Виникнення надзвичайних ситуацій, спричинених вибухами, несе значну загрозу життю та здоров’ю людей, а також системам життєзабезпечення населення. Під вибухонебезпечними предметами слід розуміти будь-які пристрої, засоби, підозрілі предмети, які здатні за певних умов (або при дії на них) вибухати.

У РАЗІ ВИЯВЛЕННЯ ВИБУХОНЕБЕЗПЕЧНИХ ТА ПІДОЗРІЛИХ ПРЕДМЕТІВ, НЕОБХІДНО:

  • вивести (відвести) на максимальну відстань усіх людей (не менше 100 метрів), які знаходились поблизу, намагаючись рухатись назад по своїх слідах;
  • негайно припинити усі роботи в районі виявлення вибухонебезпечного предмета (предметів);
  • позначити небезпечне місце добре видимим орієнтиром, де знаходиться цей предмет та огородити його від сторонніх осіб в тому числі дітей;
  • повідомити про знахідку службу порятунку за номерами «101» або «102»;
  • очікувати на безпечній відстані від місця знаходження вибухонебезпечного предмета на приїзд фахівців

КАТЕГОРИЧНО ЗАБОРОНЯЄТЬСЯ:

– палити та використовувати відкритий вогонь поблизу місця, де знаходиться вибухонебезпечний предмет або предмет схожий на нього;

– піднімати, витягувати з ґрунту, зрушувати з місця, кидати, ударяти і розбирати будь-які вибухонебезпечні предмети;

– переносити ці предмети в місця перебування людей.

ПАМ’ЯТАЙТЕ! Розмінуванням, знешкодженням або знищенням вибухонебезпечних предметів займаються тільки фахівці відповідних служб! Одна з основних причин нещасних випадків з вибуховими пристроями – грубе порушення елементарних правил безпеки.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *