Перейти до вмісту

Дорогі друзі!

Запрошуємо Вас ознайомитися з Відокремлений структурний підрозділ “Фаховий коледж будівництва, архітектури та дизайну Поліського національного університету”, його минулим та сьогоденням.
   Біля житлового кварталу вулиць Степана Бандери – Покровської – М.Грушевського – Героїв Небесної Сотні біля центру Житомира розташоване студентське містечко нашого коледжу. Щодня сюди поспішають сотні юнаків та дівчат, щоб оволодіти знаннями, необхідними для майбутніх архітекторів. Історія нашого коледжу налічує понад 76 років. Її неможливо уявити без історії України та Житомирщини.
   Створення  26 вересня 1945  року Постановою РНК №1557 і Рішенням ЦК КП(б)У Житомирського будівельного технікуму було продиктовано суворими вимогами тогочасних реалій. Для відновлення руїн, залишених війною, зведення новобудов на місці згарищ, розвитку економіки країни потрібні були фахівці-будівельники. На той час в Україні було створено ще 7 технікумів.
   Перше місце розташування технікуму було біля будинку 12 на вулиці Карла Маркса (нині – вулиця Велика Бердичівська).



Сучасний вигляд будинку під колишньою адресою «вул. К.Маркса, 12» (тепер – вул. Велика Бердичівська, 8), у якому у перший
післявоєнний рік розміщувався Будівельний технікум. Будинок у 1980-х н. надбудовано до 6 поверхів та змінено фасад.

 Навчання студентів розпочалися наприкінці лютого 1946 року за адресою –
вулиця Леніна, 7 (нині – вулиця Київська).


Вулиця Київська, 7. Будинок, в якому з 1946р. знаходився Будівельний технікум

  Першим студентам та випускникам довелося відбудовувати зруйновані війною міста та села Житомирщини, а потім будувати об’єкти промислового, сільського, житлового та соціально-побутового призначення.


Перший випуск техніків-будівельників та технологів Житомирського будівельного технікуму

Студенти у підвір’ї технікуму на Київській вулиці. 1954 рік.

Колона майбутніх будівельників на святковій Першотравневій демонстрації крокує Михайлівською вулицею біля Київської бік. 1956 рік

Група викладачів технікуму. 1956 рік.

 Історія навчального закладу пам’ятає як стрімкі злети, так і період небуття, адже він зазнав ряду фундаментальних реорганізацій. 1958 року його було розформовано, а будівельне відділення передано до Житомирського технікуму механічної обробки деревини, та вже за чотири роки підготовку техніків-будівельників було припинено і тут.


Випуск техніків-будівельників Житомирського технікуму механічної обробки деревини

А зважаючи на бурхливе будівництво, яке розпочалося у містах та селах Житомирщини, у 1967 році постановою Уряду України технікум відроджується на базі школи майстрів сільського будівництва на вулиці Котовського, 17 (нині – вулиця Михайла Грушевського) у підпорядкуванні Міністерства сільського будівництва УРСР та розпочинає активну . Згодом, навчальний заклад підпорядковано Міністерству аграрної політики та продовольства України, на теперішній час – Міністерству освіти і науки України.


Будинок технікуму на вулиці Котовського, 17. 1967р. тут розміщувалися, гуртожиток, адміністрація та ряд навчальних кабінетів.
Після надбудови четвертого поверху і спорудження нових корпусів він використовується як гуртожиток.
Будинок, як і весь містечко майбутніх будівельників технікуму, розташований на одній із центральних вулиць Житомира, якою курсують і трамваї, і тролейбуси.

У 1971 році став до ладу навчально-лабораторний корпус (вул. С. Бандері, 6). Сьогодні це адміністративно-навчальний корпус.


Навчально-адміністративний корпус №1

Панно на актовій залі, виконане студентами та працівниками коледжу.

 Пізніше реконструйовані гуртожиток №1 та навчальні майстерні, побудоване гуртожиток №2, навчально-лабораторний корпус та стільниця.


Гуртожиток №2

Навчально-виробнича майстерня №1. (З 1967 по 1971 роки у цій будівлі містилися навчальні аудиторії
та лабораторія випробування будівельних матеріалів).

Навчальна майстерня №2. (З 1967 по 1971 роки біля цієї будівлі містилися актова зала, бібліотека та буфет).

Склади і тир. (У 1969-1971 роки у цієї будівлі був спортзал і майстерні).

Навчально-лабораторний корпус №2

Їдальня коледжу

Довготривалий шлях становлення навчального закладу віднайшов своє віддзеркалення і в навчально-виховному процесі. У 1971 році розпочалася підготовка фахівців за спеціальністю «Архітектура будівель та споруд», з 1979 року готувалися техніки-будівельники за спеціальністю «Сільськогосподарське та цивільне будівництво», а з 1989 року додалася спеціальність «Будівництво та експлуатація будівель та споруд».
   Велика кількість бажаючих отримати професійну освіту сприяла відкриттю у 1974 році заочного відділення та підготовчих курсів для вступу громадян України до вищих навчальних закладів.
   Сучасний етап змін датується 1997 роком, коли технікум увійшов до структури Житомирського національного агроекологічного університету, а у 2008 році набув статусу коледжу.
   Коледж – то, образно кажучи, берег молодості та юності для майже 12 тисяч випускників, які дарують людям радість та тепло, залишили та залишають свій чудовий слід на землі біля будівлях та споруд. Щорічно випускає зі своїх стін понад 150 молодших спеціалістів. Шкірний дев’ятий випускник отримав диплом із відзнакою.
   Немає жодної великої будови на Житомирщині, в інших містах нашої країни, де б не працювали наші випускники або не проходили практику студенти.
    Коли дивишся на зведені випускниками чудові споруди в Житомирі та області, по всій Україні, то відразу впізнаєш роботу висококваліфікованих кадрів – наших випускників, які залишили “автографи” в Києві, Тернополі, Одесі, Білій Церкві, Новій Каховці, Мелітополі, інших містах України та закордонні.
    Сьогодні будівельні організації та установи області у переважній більшості укомплектовані спеціалістами-випускниками коледжу.
    Наші випускники зарекомендували собі як висококваліфіковані фахівці у багатьох будівельних об’єднаннях, будівельно-монтажних управліннях, проектних інститутах, управліннях капітального будівництва та архітектури, житлово-комунальних підприємствах та інших установах. Багато з них очолюють приватні фірми, акціонерні товариства тощо.
   Саме в нас зросла плеяда багатьох талановитих фахівців, які стали державними діячами, науковцями, викладачами вищих навчальних закладів та профтехучилищ. 
   Тисячі випускників, які не мають високих звань та посад сумлінно працювали та працюють на будовах країни та за її межами, забезпечуючи благополуччя людей.
   Викладачам коледжу є ким пишатися, а сьогоднішнім студентам є на кого рівнятися.
   Батьківщина починається з матері та вчителя, з рідного дому та навчального закладу. Якісна підготовка фахівців для будівельної галузі, створення належної навчально-матеріальної бази коледжу, все це — результат наполегливої ​​кропіткої праці педагогічного колективу та його керівників. Упродовж години існування вузу в його стінах працювали і працюють багато талантливих педагогів, які залишили помітний слід в історії навчального закладу. У різні роки очолювали технікум (коледж): Пржигодзький Микола Домінікович (1945-1946 рр.), Трохимчук Михайло Леонтійович (1946 р.), Єсаков Борис Вікторович (1946-1957 рр.), Клоков Олексій Нікіфірович78 р. (1981-1983 рр.), Толстанов Константин Михайлович (1983-1987 рр.), Ксюковський Владислав Людвігович (1988 – жовтень 2022р.), Палій Віталій Петрович (24 жовтня 2022 р. – дотепер).


Упродовж років функціонування навчального закладу на його стінах працювало багато обдарованих педагогів. Вони доклали багато зусиль та енергії, знань, професійного та життєвого досвіду для формування спеціаліста та виховання у нього високих моральних якостей. Колектив коледжу щиро вдячний педагогам за їх працю, тому що кожен з них зробив свій вагомий внесок у підготовку фахівців та розвиток матеріально-технічної бази коледжу.
    Заслужену шану та пам’ять у випускників здобули викладачі :  Барановський П.В., Білоус М.М., Білоцький С.О., Бузанов В.М., Віторська Т.М., Врублевська Л.М. Гаврилюк П.С., Гольдер Є.Г., Грабар Т.П., Грабчук В.С., Грінченко Ф.А., Гунченко Н.О., Гуцало В.Д., Давидов О.А., Давидова С .О., Деменков В.І., Допіро В.П., Єлісєєва Т.Г., Журба М.Б., Завада О.П., Зазерна Г.С., Ільницька Г.М., Інтересов Л.І. . . . . . ., Клуген Г.М., Кобчик В.М., Кобчик Р.К., Козловський Ю.І., Кондратчук О.В., Котляр О.Т., Куліковський Є.Д., Куровський Б.Л., Левченко В.М., Лішенко І.І., Ліщук О.П., Ліщук О.С., Ліщук М.І., Лубенець І.І., Ляхніцький Б.П., Макаревич Ю.О., Маліна Д .А., Мінчук О.О., Молодецька Г.Я., Музика П.М., Новіков О.І., Окомелянчук Г.С., Павлов О.П., Павша Б.Б., Пантус Ю.М. . . . . . ., Патлай В.С., Пеккер П.М., Пресман І.І., Руденко М.К., Рудюк В.В., Січкар О.М., Стеблецький В.М., Стрякіна З.О., Тарнавська О.М., Толубко Г.М., Федотов Д.С., Ходаківський Д.П., Шевченка В.І., Шимановська В.Г., Шкроб М.І., Шульга О.Я., Якушева Т .Д., Янковський І.І., Ясінський А.М. та інші.
   ВСП “Фаховий коледж будівництва, архітектури та дизайну Поліського національного університету” сьогодні –  єдиний вищий навчальний заклад на Житомирщині, який готує будівельників : техніків-будівельників, техніків-опорядників, техніків з архітектурного проектування. Він має досвідчених викладачів, потужну навчально-матеріальну базу, які дозволяють готувати висококваліфікованих фахівців.
   Головне надбання коледжу, багатство та гордість – наші люди. Це досвідчений кваліфікований інженерно-педагогічний колектив викладачів, які прививають студентам міцні та сучасні знання, творче мислення, широкий професійний кругозір. Багатий життєвий досвід, глибокі знання, всю енергію свого серця віддали вихованню не одного покоління студентів викладачі, які сьогодні працюють на педагогічній ниві та готують майбутніх будівельників. Вчити – велика честь і велика відповідальність.
   Потужну професійну та гуманітарну підготовку фахівців забезпечують висококваліфіковані педагогічні кадри. У колезі 101 працюючий: 36 викладачів, у тому числі 24 штатних та 12 сумісників. З них мають: вищу категорію – 28 осіб, у тому числі викладач-методист – 14 осіб, першу категорію – 3 осіб; один старший викладач.
    Більше 30 років передають студентам свої знання та професійні навички викладачі: Берегова, В.П., Бойко П.Д., Дорош А.М., Збруцький П.П., Кирилюк Л.П., Магера О.В., Майстерків В.О., Полюх, В.М. та інші. Вони здобули заслужену шану серед студентів нашого коледжу.

Педагогічні працівники коледжу, відзначені державними та відомчими нагородами
Сидять, зліва направо: Янчук Т.П. – «Почесний знак за впровадження інновацій в освіті»,
Магера О.В. – «Відмінник аграрної освіти та науки» ІІІ ступеня, Берегова В.П. – «Відмінник освіти України»,
Ксюковський В.Л. – «Заслужений працівник освіти України, Почесна грамота ВР України, Відмінник освіти України»,
Кирилюк Л.П. – «Відмінник аграрного освіти та науки» ІІ та ІІІ студенів, Підгородецький О.В. – «Відзнака за відданість справі».
Стояти, зліва направо: Полюх В.М. – «Відмінник аграрної освіти та науки» ІІІ ступеня, Бойко П.Д. – «Відмінник освіти України»,
Збруцький П.П. – “За відданість справі”, Палій В.П. – “За відданість справі” та “За добру справу”,
Маєвська Г.П. – «За відданість справі», Каблов О.В. – «За відданість справі», Мастерков В.О. – «Відмінник освіти України».

Багато зусиль щодо удосконалення навчально-виховного процесу докладають: Маєвська Г.П. та Каблов О.В., заступники директора, Бондарчук Т.В. та Розенфельд І.М., завідувачі відділень, Рибіцька Г.В., завідувач навчально-виробничої практики, Єлісєєва О.В., методист, Рудейчук Т.О., завідувачка бібліотекою, Берегова В.П. , Прокопчук Л.В., Янчук Т.П., Наумчук М.В., голови циклових комісій
Життєву мудрість, фундаментальні знання та ідейні переконання передають студентам викладачі: Березовська С.Л., Гончарук М.П., ​​Заглада О.М., Коломієць Г.І. Лукаш Н.Б., Лук’янчук Ю.В., П’ятківська Я.П., Невмержицька О.Л., Тамашевський І.Я., Кручко С.П., Тишкевич Т.Л., Палій О.Г ., Підгородецький О.В., Чепка Н.О., Дорош А.М., Полюх В.М., Кирилюк Л.П., Хом’як М.С., Олійник Н.В., Назарова В.О. . і допомагають студентам зорієнтуватися у потоці сучасної інформації та стати освіченими спеціалістами.
Професійну практичну підготовку студентів удосконалюють: Свінцицька О.О., зав. майстернями та Кузьменко Р.П., майстер виробничого навчання та інші.


15 обдарованих випускників коледжу повернулися до нього працювати викладачами, майстрами, наставниками студентської молоді.

 Провідні викладачі коледжу  є  авторами  навчальних  посібників, навчальних планів  і робочих програм, методичних розробок, які використовуються в навчально-виховному процесі інших навчальних закладів України. Викладачі та студенти є переможцями виставок досягнень передового педагогічного досвіду роботи, технічної та художньої творчості.
   Значні досягнення педагогічного колективу в справі підготовки кадрів для народного господарства знайшли належну оцінку. Один – заслужений працівник освіти України, 3 викладачі нагороджені знаком “Відмінник освіти України”, 5 – “Відмінник аграрної освіти України”, 16 – відзначені Почесними грамотами Міністерства освіти і науки та Міністерства аграрної політики України, майже кожен викладач нагороджений відзнаками органів місцевого самоврядування.
    Забезпечити якісний та повноцінний навчально-виховний процес допомагають працівники коледжу, які створюють відповідні умови для роботи викладачів і навчання студентів: бібліотекарі, бухгалтери, лаборанти, секретарі, інспектор з кадрів, завідуючі господарствами та гуртожитків, вихователі, працівники їдальні, технічний та обслуговуючий персонал. Без них навчальний процес був би неможливим.
   У коледжі освітній процес проводиться за денною та заочною формами навчання. Абсолютна більшість успішно оволодівають обраною спеціальністю. Кожний третій навчається на добре і відмінно. Майже 90% студентів – навчаються за кошти державного бюджету, 40% із них, одержують стипендію. 100% студентів, які потребують житла забезпечені місцями у гуртожитках, працює буфет.
    Наші студенти посідають призові місця на олімпіадах, стали призерами спортивних змагань в нашій області та Україні, беруть активну участь у предметних гуртках та художньої самодіяльності, займаються волонтерською діяльністю.
    У коледжі студенти здобувають не лише знання і навички, а й вчаться бути вільними, національно свідомими, небайдужими, здатними незалежно мислити, діяти відповідно до принципів добра і справедливості.
   Педагогічний колектив коледжу при виховуванні студентів керується принципом Д. Ушинського: «Дух навчального закладу живе не в стінах і не на папері, а в характері більшості викладачів і звідти переходить у характери вихованців».
   Колектив коледжу творчий, любить не тільки гарно працювати, а й відпочивати. Мистецтво, спорт та все те, що гармонійно розвиває людину, є життєвим супутником майже кожного студента і працівника.
  Яким би тернистим та складним не здавалося нинішнє сьогодення, коледж впевнено тримає курс на формування високоосвіченої особистості, виховання у майбутніх будівельників вміння вирішувати найскладніші конструктивні, технологічні та технічні завдання, формування фахівців нової генерації, які мають фундаментальні та спеціальні знання і спроможні самостійно творити, приймати виважені рішення щодо тих чи інших проблем.
      У колективу коледжу чимало планів на майбутнє, серед основних:
– відкриття нових спеціальностей, спеціалізацій для задоволення потреб регіону і будівельної галузі;

– забезпечення навчально-виховного процесу сучасною мате­ріально-технічною базою з наближенням до рівня кращих вітчизняних зразків;
– впровадження безперервної комп’ютерної підготовки студентів на всіх етапах їх навчання;
– забезпечення студентів новою, сучасною навчальною, нормативною та довідниковою літературою у галузі будівництва;
– забезпечення професійної, загальнокультурної та загальноосвітньої підготовки спеціалістів на основі тісного зв’язку навчання з виробництвом, практичної підготовки студентів на навчально-виробничій базі із залученням їх безпосередньо до виробничого процесу у відповідності до ринкових умов господарювання;
– постійне  покращення організаційної, навчально-методичної та виховної роботи;
– постійне поліпшення якості навчальних планів і програм, гнучке коригування цілей підготовки фахівців відповідно до потреб суспільства;
– забезпечення демократизації та гуманізації навчально-виховного процесу, оновлення змісту, форм і методів навчання, запровадження нових педагогічних технологій та методів для підвищення рівня викладання і активності студентів;
– формування сучасних компетентносте на різних рівнях і формах навчання з урахуванням національних і світових надбань та відповідних державних стандартів;
– виховання у кожного студента свідомого розуміння того, що якісне навчання і самостійне опанування знаннями будівельної галузі – це успіх в умовах конкуренції на ринку праці та особистого благополуччя;
– забезпечення виховання і навчання на основі природних задатків студентів, формування свідомої, самодостатньої, активної, корисної для суспільства особистості і громадянина, розкриття і розвиток творчих здібностей студентів, спрямованих на гармонійний розвиток особистості і спеціаліста;
– формування у студентів правил безпечної поведінки, здорового способу життя, усвідомлення ними відповідальності за власне життя та здоров’я;
– поліпшення профорієнтаційної роботи з метою залучення до навчання в коледжі найбільш підготовленої учнівської та робітничої молоді, здатної успішно освоїти професії будівельної галузі;
– створення міцних освітніх зв’язків із закладами вищої освіти, які ведуть підготовку спеціалістів для будівельної галузі, з метою вступу до них випускників коледжу для фахового росту.


Студенти першокурсники знайомляться із здобутками своїх викладачів

Віритися, що заплановано здійснитись, бо для цього трудяться ініціативні, працелюбні, а головне – небайдужі люди, котрі знають, що частка коледжу в їхніх руках, що саме сьогодні закладається основа завтрашнього дня, що тільки постійно рухаючись уперед, можна відчути справжній смак життя.  Коледж. Всього шість літер. А як багато пов’язано з цим словом! Для студентів – це альма-матер, джерело знань та умінь. Для викладачів – друга домівка, де проходитиме більша частина їхньої неспокійної творчої життя. Для всіх нас – це велика та дружня батьківщина.
  

10029, місто Житомир, вул. Степана Бандери, 6 (колишня вулиця Чапаєва)
(e-mail: bkzt@ukr.net) 
тел.: (0412) 47-28-47, 42-20-83, 47-30-04